Telefontéma

Nemrég egy nyilvános videóból az is kiderült, hogy ma már a kormányülések előtt is mindenkinek le kell adni a telefonját, azokat elhelyezik egy dobozban az üléstermen kívül, mert ez garantálja, hogy a benn elhangzottak ne jussanak el illetéktelenekhez. A telefonjaink veszélyforrást jelenthetnek üzleti tárgyalásainkon is. Az információbiztonsági szakember elmondja, mi a legjobb megoldás arra, hogy ezt elkerüljük.

Ha valóban azt szeretnénk, hogy a tárgyalásainkon elhangzott érzékeny információk ne kerüljenek illetéktelenekhez, fontos, hogy védett tárgyalóban tartsuk a megbeszéléseinket. Ide egyébként sem szokás telefont bevinni, mert komoly kockázati tényező lehet, akár fel is lehet venni az ott elhangzó beszélgetést. Vannak olyan tárgyalók is, – például a Diracom által építettek legtöbbje – amelyek már ezt is képesek kiküszöbölni.

Tóth Béla, a Diracom ügyvezetője azt mondja, hogy olyan helyre, ahol le kell adni a telefont, ő már be sem viszi.

„Azt ugyanis végképp elkerülöm, hogy a telefon a látókörömön kívül kerüljön és esetleg „rossz” kezekbe kerüljön, vagyis míg üzleti megbeszélést folytatok meghekkeljék azt. Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy ma már a telefonokon olyan információk lehetnek, amelyek nyilvánosságra kerülése nagyon komoly problémát okozhat (pl. banki infók, stb.).” – mondja a szakember. 

A Diracom által kialakított legtöbb védett tárgyalóba be lehet vinni a telefonokat, mert azokban minden esetben van egy-két – létszámigénytől függően – telefontároló biztonsági doboz. Ezzel a megoldással elejét veszik a telefonleadásnak, mindenki beviheti magával, viszont be kell tennie ebbe a tárolóba.

Másik megoldás, ha kint kívánják, vagy kinn kell hagyni a telefont, akkor elhelyezik ebbe a tárolóba, majd a tárolót biztonsági matricával zárják le. Ez úgy van kialakítva, hogy bármilyen megbontási kísérletet színváltozással jelez, így garantálható, hogy a telefonhoz nem nyúlt hozzá senki.

Mitől biztonsági a tároló?

A doboz egy teljes értékű Faraday kalitka, ami azt jelenti, hogy a rádiófrekvenciás csillapítása miatt a telefonok nem tudnak kommunikálni semmilyen platformon (GSM, BT, WiFi). Így kizárható az a helyzet is, ha pl. valaki egy headsetet bevisz a tárgyalóba, ami a telefonnal párosított és így akár felvételt készíteni és lehallgatást végezni is lehet vele feltűnés nélkül.

A dobozba helyezett telefon hangrögzítőjét a dobozon belüli akusztikus blokkoló rendszer ellehetetleníti, így nem lehet a dobozban hagyott telefonnal hangfelvételt csinálni. 

A Diracom által alkalmazott telefontárolók esztétikailag is illeszkednek egy üzleti tárgyalás elvárásaihoz. 

leave a comment