Lehallgatás LED izzókkal? Ma már lehetséges.

Ma már létezik olyan lehallgató eszköz, amelyet egy LED izzóba építenek be és a kibocsátott fényt használja kommunikációra. Bár a technológiai fejlődés gyors, még mindig találkozunk olyan lehallgató eszközökkel, amelyek talán soha nem mennek ki a divatból.

Alig néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt olyan fejlett a félvezetőgyártás, mint ma, ezért a lehallgatások során a vezetékes mikrofonok alkalmazása volt elterjedt. Érdekesség, hogy bár hatalmas technológiai fejlődésnek vagyunk tanúi, ez a módszer mindent túlélt. Ma is előszeretettel alkalmazzák hiszen, ha megfelelően van telepítve bonyolult a felderítése. Egyetlen hátránya, hogy a kihelyezése hosszabb ideig tart, így tovább kell a lehallgatni kívánt területen tartózkodni. Létezik ennek egy mai, korszerű formája is, az üvegszálas optikai lehallgató mikrofon.  Az eszközt nem érdemes lebecsülni, de tény, hogy inkább a hivatalos szervek, titkosszolgálati, speciális állami szolgálatok használják.

A lehallgató eszközök

A lehallgató eszközök egyik csoportja a közhasználatban „poloskák” gyűjtőnév alatt vált ismertté.

A csekély energiaigényű rádiós mikrofonok a félvezetőipar fejlődésével egyre kisebbé váltak. Egy részüket vezetékes energiafelhasználásra és jeltovábbításra (pl. 230V hálózaton), telefonhálózaton történő működésre tervezték, de rádiófrekvenciás spektrumon belül is kommunikálnak.

A másik nagy csoport a tényleges rádiófrekvenciás lehallgató eszközök.  

Ezek a saját energiaellátással (elemmel) rendelkező rádiós mikrofonok. Ez azonban csak a működési elvük, számtalan módon lehet használni őket: (analóg és digitális kommunikációs eszközök, különféle kommunikációs megoldást alkalmazó eszközök:pl. frequency hopping, spread spectrum stb.).

Minél bonyolultabb a kommunikáció, annál nehezebb a felderítésük

A mai rádiókommunikációval átszőtt világunkban, a WiFi/Bluetooth hálózatok árnyékában, nem egyszerű kiszűrni az illegális kommunikációt. Vannak már olyan digitális hangrögzítők, amelyek rendelkeznek egy WiFi interfésszel is, amin keresztül a „gazda” géppel tartják a kapcsolatot. A WiFi hálózaton való működés egyébként remek álca, ezért is nehéz feladat az ilyen eszközök kiszűrése a kommunikációs térből. A bluetooth illegális eszközökkel ugyanez helyzet. Gondoljunk csak arra, hogy egy irodakomplexumban hány WiFi hálózat van és hány bluetooth eszközt használnak.  

Hol tartunk most?

Párizsban a világ egyik legfontosabb biztonságtechnikai rendezvényén, a Milipol kiállításon láttunk olyan lehallgató eszközt, ami egy LED izzóba kerül beépítésre és a kibocsátott fényt használja kommunikációra. Ebből is látszik, hogy milyen óriási a fejlődés ezen a területen.

Éppen ezért is elengedhetetlen a TSCM szakemberek folyamatos képzése és információkkal való ellátása.

leave a comment