Gyanús jelek, hogy Önt is lehallgathatják – igaz történet

Jelen cikkünkben egy nemzetközi példán keresztül szeretnénk bemutatni, mire érdemes odafigyelni, amennyiben arra gyanakszunk, hogy lehallgatás áldozatai lettünk.

Az alábbi cikkben szereplő rejtettkamerás felvételen a bűncselekményt elkövető szomszéd épp a tett helyszínéről készült elvinni lehallgató készülékét. A háziállatok etetésével megbízott szomszéd a ház több pontjára telepített hangrögzítő eszközöket, amelyeket a ház tulajdonosa észlelt, ezért a rejtettkamerás megfigyelés mellett döntött. Az illető az internetről könnyedén beszerezhető poloskákat használt, amelyeknek köszönhetően egyre gyakoribbá válnak a hasonló esetek. A történetnek több tanulsága is van, amelyeket érdemes megfogadnunk, hogy minimálisra csökkenthessük az okozott károkat.

1. Keressünk szokatlan, a behatolásra utalható nyomokat

Érdemes lakó-vagy munkakörnyezetünket folyamatosan rendezetten és tisztán tartani, ezáltal könnyedén kiszűrhető, ha ’valami nincs rendben’. Ha mindennek megvan a maga helye, fel fog tűnni amennyiben egy-egy tárgyat elmozgattak, nem tökéletesen tették azt vissza. Továbbá gyanú esetén érdemes a jellemző telepítési helyeket tüzetesebben átnézni, például bútorok alját ragasztási nyomok után kutatva, vagy konnektorok, esetleg álmennyezet esetén bontásra utaló jeleket keresve.

2. Egy poloska nem poloska

Ahogy a történetből is kiderül, a lehallgatást elkövető személy biztonságtechnikai területen dolgozik, tehát valószínűleg értette a dolgát. Így nem egy készülékre bízta az információszerzést, hanem rögtön kettőt is telepített, biztosítva ezzel azt, hogy a lehető legnagyobb eséllyel hallgathassa az ott élőket.

Amennyiben megtörtént a baj és lehallgató berendezésre bukkanunk, érdemes a teljes területet átvizsgálni, ugyanis könnyen lehet, hogy az elkövető több eszközt is telepített.

3. Kinek van kulcsa?

Az örök kérdés, ha az adott helyen illegális tevékenység történt: kinek volt hozzáférése?

Értelemszerűen egy lakás esetében nem csak a kulccsal rendelkezők gyanúsíthatók, hiszen az esetek többségében betörés történik. De például egy irodakomplexumban, ahol adott esetben kártyás beléptetőrendszer és szigorú ellenőrzés működik, jó eséllyel korlátozódik a gyanú azokra, akik ismerik a járást és a munkahely légkörének szerves részei.

4. Mindent csak bizonyíték fejében!

A hatóságok értesítése mondhatni evidens, azonban megfelelő bizonyítékok hiányában nem tudnak fellépni egy ilyen esetben. Jelen esetünket vizsgálva valószínű, hogy ha a ház tulajdonosa nem telepített volna rejtett kamerát, az illetőt nem tudták volna elítélni.
Az internetről relatíve olcsón vásárolható és könnyedén telepíthető rejtett kamerák jelentik az egyik legjobb megoldást a helyiségek védelmére.

5. A dezinformáció előnye

Amennyiben felfedezünk környezetünkben egy (feltehetőleg működő) lehallgató berendezést, érdemes azt hamis információkkal ’etetni’ annak érdekében, hogy megtaláljuk az elkövetőt. Az említett történet nagyszerű példája ennek a módszernek is, hiszen a ház tulajdonosa a szomszédjára gyanakodva megosztotta vele, hogy csütörtökön elhagyja a lakást, és csak péntek reggel tér vissza. A csapda bevált, ekkor sikerült felvételre venni a szomszédot, amint épp az eszközeit próbálja visszaszerezni.

Az elővigyázatosság és körültekintés tehát nem csak egy békés és biztonságos környezetnek lehet az alapja, de segíthet elhárítani egy lehallgatás során okozható károkat és megtalálni az elkövetőt.