A pandémia mindent átír

Információbiztonsági fejlesztés pandémiában

A koronavírus-helyzet újraírta a mindennapokat. Az irodák kiürültek, a munkatársak otthonról dolgoznak, ami soha vissza nem térő lehetőséget jelent a biztonsági fejlesztésekhez.

A pandémia átírja a biztonságról alkotott képet. Bármennyire hihetetlenül hangzik, még ennek a kényszerű helyzetnek is akad előnye.

Az irodai alkalmazottak közül sokan dolgoznak otthonról, viszik magukkal laptopjaikat, távolból is hozzáférnek a vállalati hálózathoz, adatokhoz. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon mennyire vannak biztonságban a kihelyezett munkaállomások, illetve az azokon található adatok? Hiszen ilyen helyzetben, ha a rendszer nem megfelelően védett, akár nagyon komoly károk is keletkezhetnek. Érdemes ilyenkor profikkal átvizsgáltatni a teljes rendszert és megfelelő védelmeket kialakítani az adatvesztés elkerülése érdekében.

A pandémia ugyanakkor soha vissza nem térő lehetőséget is jelent: az elnéptelenedett irodákban most alkalom nyílik egy teljes biztonsági audit elvégzésére. Tökéletes időzítés ez az időszak egy védett tárgyalóhelyiség kialakításához, a biztonsági rendszer tökéletesítéséhez és az esetleges adatszivárgások megszűntetéséhez. Ezek után amikor vége lesz a pandémiának, minden azonnal újra tud indulni, immár biztonsági kockázatok nélkül.