Az információbiztonság értékmérője

Mi jelenti a sikert egy biztonságtechnikával foglalkozó cégnek: az, ha talál ügyfelénél lehallgató-eszközt, vagy az, ha nem?

Biztonsági átvizsgálások során időről időre kerülnek elő érdekes eszközök. Persze sokakban felmerül a kérdés, vajon hány átvizsgálásra esik egy lehallgató-eszköz felderítés. Mielőtt ebbe a kérdéskörbe belebonyolódnánk, érdemes végiggondolni, hogy vajon mi is a munkánk igazi értékmérője?

Rögtön kiderül, hogy miért nem az, amit elsőre sokan gondolnak. Sok megrendelőben az a kép él, hogy odajönnek az ügyes fiúk, találnak egy-két illegális eszközt, mire mindenki nagyon boldog és elégedett lesz, mivel szerintük a „mikor ki hányat talál” az értékmérő. A valóság ezzel szemben az, hogy a nemzetközi gyakorlatban az átvizsgálások eszközfeltalálása mindössze 2-3 százalék! Erre sokan mondhatják azt, hogy ha nem találtak semmit, akkor a munkának az eredményessége és az értelme is megkérdőjelezhető. Ebből az ügyfélvisszajelzésből következik, hogy vannak olyan “szolgáltatók” a piacon, akik minden alkalommal találnak valamit, amit az ügyfélnek lehet mutogatni. Csak akkor van gond, ha elfelejtik, kinek milyen eszközt mutattak, mint talált lehallgató-berendezést… Ezzel a viselkedéssel kezdetben sok ügyfelet meg lehetett győzni, de a kóklerség híre lassan itt is körbeért.

Saját gyakorlatomban a lehallgató-eszköz, vagy annak nyomainak felfedezése az átvizsgálások 7-8 százalékában mutatható ki. Ez nem azt jelenti, hogy kiemelkedünk a nemzetközi összehasonlításból, inkább azt, hogy én a lehallgató-eszközök fizikai megtalálása mellett azok nyomait is ide számítom (pl. a jellegzetes rögzítési nyomokat).

A megrendelőknek meg kell értenie, hogy ennek a munkának az értékmérője nem a megtalált eszközök számával arányos, hanem azzal, hogy biztonságot adunk! Az átvizsgált területen garantáljuk, hogy távozásunkkor nem marad ott információszerzésre alkalmas eszköz! Mi nem látványos, színpadias munkát végzünk, hanem igazi biztonságot adunk! Ez a biztonság a munkánk valós értékmérője!