Drónfelderítés és drónvédelem

A különféle drónok már az életünk részei, bárki számára hozzáférhetőek és rendkívül veszélyesek lehetnek. Szinte bármelyik alkalmas például robbanóanyag vagy robbantószerkezet hordozására is. A Diracomnál azért dolgozunk, hogy a kritikus infrastruktúrákat (pl. erőművek, stratégiai energiatárolók, atomerőművek, vízművek), kiemelt objektumokat, létesítményeket, épületeket megvédjük a dróntámadásoktól.  

Hogyan működnek a drónok?

A kommersz drónok repülése tipikusan egy kezelőegység (drónpilóta) és egy repülő egység (maga a drón) folyamatos kommunikációjával történik. A kezelő a drónon lévő kamera képének alapján vezérli a drónt. Ez két, úgynevezett ISM sávban (ISM: Industrial, Scientific and Medical, az elektronikus eszközök vezeték nélküli kommunikációjára használt rádiófrekvenciák tartománya) történik, ennek figyelésével detektálható a drónrepülés. Ettől eltérő tartományokat is alkalmazhatnak a drónok irányítására, ami sokkal szélesebb rádióspektrum figyelést igényel a felderítés oldaláról. Egyes drónok képesek „csendes” repülésre, ami azt jelenti, hogy nincs állandó kommunikáció a drón és a kezelője között. Ebben az esetben a drón egy előre programozott útvonalat GPS navigáció alapján repül be.

Hatékony drónfelderítés

A hatékony drónfelderítés több jellemző együttes méréséből tevődik össze: ezek a rádióspektrum figyelés, vizuális megfigyelés (nagy felbontású AI kamera/IR kamera) és doppler radarok alkalmazása. E három módszer együttese képes biztosítani a magas színvonalú dróndetektálást.

A dróndetektálás mellett azonban a rendszernek meg kell tudni határoznia a kezelő helyzetét is, ha vezérelt repülésről van szó. Ez alól a „csendes” repülés kivétel, hiszen ott nincs kommunikáció a drón és kezelő között. A drónfelderítés önmagában semmit nem ér, ha nem párosul a drón megállításának képességével.

A drón megállítása

A drón megállításának egyetlen lehetősége – a polgári gyakorlatban – ha a drón kommunikációját és tájékozódó képességét ellehetetlenítjük. Ennek eszköze az úgynevezett jammer, egy olyan rádiófrekvenciás zavaró berendezés, amely blokkolja a drón által használt frekvenciákat és a GPS vételt a repülési területen. Ezáltal a drón nem képes tájékozódni („csendes” repülés) és nem vezérelhető, egy ideig lebeg, majd arra kényszerül, hogy leereszkedjen. Ez olyan stratégiailag fontos létesítmények közelében, mint pl. erőművek, kőolaj, gáz, villamosenergia csomópontok, katonai objektumok elengedhetetlen.

Figyelem!

A jammer használata szigorúan szabályozott, jelenleg csak az arra jogosított szervezetek számára elérhető módszer.