Melyek a legbiztonságosabb, kommunikációra használható applikációk?

Egyre több applikációt használunk a mindennapjainkban privát kommunikációra, de vajon mennyire biztonságosak ezek? Nem is gondolnánk, hogy sok olyan van köztük, amelyek nem felelnek meg minden biztonsági előírásnak. Segítünk a választásban, összegyűjtöttük a legjobbakat.

Nemcsak az üzleti életben fontos, hogy ne kerüljenek illetéktelenekhez bizalmas információink. A magánszféránk védelmében is tehetünk lépéseket, ha tudatosan választunk.

Lássuk, melyek a legbiztonságosabb, kommunikációra használt applikációk:

Signal:

Az egyik legnépszerűbb titkosított üzenetküldési platform szöveges, hang és videóüzenetek számára. Egyéni és csoportos üzenetküldésre egyaránt alkalmas. Végpontok közötti titkosítást használ, amely annyit tesz, hogy az üzeneteket vagy adatokat csak a küldő és a címzett értelmezheti. A titkosítás során az üzeneteket vagy adatokat egy titkos kódolással „zárolják”, amelyet csak a jogosult felek ismernek. Emellett egy beállítható időzítő is lehetővé teszi, hogy egy idő után az üzenetváltások végleges törlésre kerüljenek.

A Signal nem gyűjt semmiféle adatot a felhasználóiról, így az egyik legbiztonságosabb megoldás privát kommunikációra. Pozitívuma, hogy nyílt forráskódú és adományokból működik, így nincs ráutalva az adatokra éhes nagyvállalatok finanszírozására.

Telegram:

A Signalhoz hasonló elven működik. Előnye, hogy rendkívül nagy fájlokkal is megbirkózik és a csoportok akár 200,000 felhasználót is képesek kezelni egyszerre.

Viber:

Szintén nagyon népszerű, sok felhasználó alkalmazza mindennapi chatelésre a benne rejlő potenciál tudta nélkül. A Viber a felsorolt applikációkkal ellentétben már-már a közösségi oldalakhoz hasonló élményt nyújt, így sokak számára vonzó lehet.

Vigyázat: a biztonságos kommunikáció csak két fél között garantált, a csoportbeszélgetéseket már nem képes titkosítással védeni az alkalmazás.

Discord:

A Discord a kommunikáció széles spektrumát kínálja a felhasználóknak. Az egyéni chatelés mellett ’szervereknek’ hívott csoportokat is létre lehet hozni, ahol kategóriákra bontott tartalmat lehet közölni az áttekinthetőség jegyében. A Zoom-hoz hasonlóan csoportos videóhívások kezdeményezhetők, ahol a képernyő megosztása is lehetséges. A végfelhasználók közti titkosítás és kétlépcsős hitelesítés biztonságos választássá teszi.

Threema:

Minden bizonnyal kevesebben hallottak róla, pedig az egyik legbiztonságosabb megoldás a piacon. A Threema nem csak végfelhasználók közti titkosítást kínál felhasználóinak (legyen az egyéni vagy csoportbeszélgetés), hanem teljes anonimitást is. Egy egyedi kulcsnak köszönhetően semmilyen adatot (email cím, telefonszám stb.) nem szükséges megadni a használatához. Hátrányaként említhető, hogy a többi opcióval ellentétben fizetős. Azonban, ha komolyan gondoljuk a védett kommunikációt, érdemes rászánni azt a csekély összeget, hiszen tudjuk: a biztonságnak ára van.