Tartsa információit Faraday kalitkában  

Azok a cégek, ahol roppant súllyal bíró információk vannak már felismerték, hogy szükséges olyan helyiségek kialakítása, ahol illetéktelenek nem képesek lehallgatni az ott folyó megbeszéléseket. A Diracom az elmúlt években több, mint 100 ilyen, védett helyiséget épített ki.

Az olyan területeken, ahol úgymond „nehézsúlyú” információk keletkeznek természetes igény, hogy ezek az adott téren belül maradjanak. Ezeket a helyiségeket nevezzük védett tárgyalónak.

A védett helyiségek tervezése komplex feladat. Ismerni kell az adatszivárgás lehetőségeit, az adatok súlyát és természetesen a védelemhez szükséges költségkeretet.

Az adatszivárgás származhat a tárgyalás helyszínére bevitt eszközöktől, például lehallgató eszközök, hangrögzítők, de lehet külső forrás is, ilyen az elektronikus sztetoszkóp alkalmazása falon/szerelvényeken keresztüli lehallgatásra, vagy például az ablakfelületeken keresztüli lézermikrofonos lehallgatás.

Ezért a védelmi módot is érdemes két részre tagolni:

Aktív védelem:

Az aktív védelem a külső lehallgatást technikai eszközök alkalmazásával gátolja meg. Az aktív védelemhez a belső tér ultraszonikus védelme (a speciális technikával olyan hangnyomást idéznek elő, amely a felvevő/lehallgató eszközök mikrofonját teszik időszakosan működésképtelenné) valamint az ablakok transzduszeres védelme is elengedhetetlen. A transzducer eszközök olyan kisméretű hangszórók, amelyek a rögzítési felületet (pl. ablaküveg) állandó mozgásban tartják, ezáltal lehetetlenné teszik a lézeres lehallgatást. A hangrezgések, pl. a beszédhang, ugyanis nem képesek rezgésbe hozni a felületet, hiszen a transzducer már eleve magas energiájú rezgésre kényszeríti azt.

Természetesen a rendszert vagyonvédelemmel is el kell látni, ami lehetetlenné teszi a falak külső megfúrását, vagy a belső térbe való „benyúlást”.

Passzív védelem:

A passzív védelem lényege, hogy a rendszer a teljes frekvencia-spektrumban meggátolja a rádiófrekvenciás jelek kijutását a védett területről.

Ez a módszer már építés során kerül kialakításra. Lényege, hogy teljes Faraday kalitkát képeznek a rádiófrekvenciás kommunikáció blokkolására. Egyrészt előtét falat építenek a helyiség fala elé megfelelő zajcsillapítással és akusztikai zavarással, valamint a közműveket (fűtés/klíma/szellőzéstechnika) alkalmatlanná teszik a lehallgatásra, és a belső hálózatot is blokkolják (230V, telefon, számítógép hálózat) kommunikációs szempontból.

A két módszer együttesen képes garantálni egy tárgyaló biztonságát.

A védett tárgyaló kialakítása ma már egy megtérülő presztízsberuházás is. Azt sugallja a partnereknek, hogy nemcsak a saját, hanem minden tárgyaló fél biztonsága fontos.

A Diracom nemcsak aktív védelmet ajánl ügyfeleinek, hanem – partnerével együttműködve – magas szintű passzív védelmet is kínál az arra igényt tartó megrendelőknek.

A védett tárgyalók használatához megfelelő biztonsági protokollal is ellátjuk ügyfeleinket.