Múzeumokban a kémkedés világa

Kémtörténetek, amelyek nemcsak a történelmet alakították, de napjaink eseményeire is nagy hatással vannak, máig velünk élnek. Ismerjünk meg két múzeumot, amelyek áttekintést nyújtanak a kémek mesterségéről, a hírszerzés világáról.

A KGB mérgezett hegyű esernyője, cipősarokba rejtett rádióadó, robbanó széndarab és rúzsnak álcázott pisztoly – mindezek a filmbe illő, de valóban használt tárgyak is megtalálhatók a Nemzetközi Kémmúzeumban Washingtonban, amely a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye

A kémkedés történetét és a történelemben játszott szerepét bemutató kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a titkosszolgálati fedett akciók működésével, a terrorizmus-elhárítással, az elemzőmunkával, a kiberkémkedéssel, de bemutatnak elbukott akciókat is. A múzeum bemutatja hogyan alakította át a változó technológia a hírszerzés világát az ókortól napjainkig, és miként hozza be ezeket a tevékenységeket a kiberhadviselés az otthonunkba. Felvállalt küldetése, hogy rávilágítson a kémkedés és a hírszerzés árnyékvilágára is, hogy kritikusan gondolkodjunk a körülöttünk lévő világról.

A múzeum különlegessége, hogy a látogatók több különböző kiállításon is részesei lehetnek a kémkedés élményének: belépéskor választhatnak fedett személyiséget vagy kaphatnak valamilyen küldetést, illetve tesztelhetik a hírszerző képességeiket.

Nem kell az Egyesült Államokig utazni egy izgalmas kémmúzeumért: Németország fővárosában is van egy közkedvelt kiállítás. A látogatók kipróbálhatják milyen lehet egy titkosügynök élete: feltörhetnek számítógépeket és kódokat, illetve tesztelhetik ügyességüket egy olyan lézerpályán, mint Tom Cruise a Mission Impossible című filmben.

Berlin a hidegháború alatt a világ egyik kémközpontja volt, ez tükröződik a gyűjtemény anyagában, sőt még magán a helyszínen is, hiszen a múzeum Leipziger Platzon áll, a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti egykori határon. A kiállított tárgyak között vannak beépített mérgező nyilakat kilőni képes esernyők, pisztolyt rejtő kesztyűk és olyan cipők, amelyeknek a sarkába hangfelvevő készüléket telepítettek.

Az interaktív múzeumban a belépés pillanatától kamerák figyelik a látogatókat, a digitalizált kémeszközök 3D-ben is megtekinthetők, valamint egykori ügynökök képernyőkön keresztül beszélnek a titkos életükről.