TOP 5 eset, mikor adatszivárgásra kell gyanakodnia II.

Korábbi blogbejegyzésünkben bemutattuk, hogy a lehallgatás és az adatszivárgás milyen veszteségekkel járhat. Ezúttal újabb két személyes példát, igaz történetet hoztunk az elmúlt 25 évünkből.   

Tendervesztés, akvizíció meghiúsulása vagy cégrész öröklés – mind olyan gyanús jelek, amelyekre érdemes figyelni, hogy az üzleti sikereket ne akadályozhassák illegális módszerekkel.

Lássuk, mikor szükséges átgondolni, hogy talán ipari kémkedés, lehallgatás vagy adatszivárgás húzódik meg a háttérben.

1.       Gyanús jel: Nem várt piaci magatartás a konkurensek részéről

Ügyfelünk nagykereskedőként, külföldi árukészletek felvásárlásával és behozatalával foglalkozott. Üzletpolitikája az volt, hogy az elfekvő készletet gyorsan, kis árréssel értékesítse. Ehhez azonban pontos információra volt szüksége a piaci helyzetről és a rendelkezésre álló elfekvő árukról. Az üzlet nagyszerűen ment, de egy idő után rendre, a behozott termékek beérkezése előtti napokban, egy konkurens cég telítette a piacot az általa behozott, azonos termékekkel. Az információbiztonsági átvilágítás során a vezetői irodában egy nagyszerűen álcázott lehallgató eszközt találtunk. A dilemma az volt, hogy mit tegyünk, mi a megfelelő lépés ilyenkor.  

Javaslatunk alapján a megbízónk leszervezett egy árubehozatalt egy másik cégén keresztül, és miután már bejött az áru, a lehallgatott irodában csak ezután rendeztek meg egy tárgyalást annak behozataláról. Másnap máris piacra került a behozott áruja, így a kíváncsiskodó belebukott az általa kínált ugyanolyan, de már eladhatatlan árutömegbe.

Az esetből tanulva ma már védett tárgyalóban beszélik meg a stratégiai döntéseket. Azóta nem volt adatvesztés…

2.      Gyanús jel: Új termék piacra kerülése előtt egy hasonló jelenik meg

Ügyfelünknél egy routert találtunk a gipszkarton fal mögé elrejtve a negyedéves ellenőrzés során. Mikor megkérdeztük a rendszergazdát, hogy mit tud erről, akkor flegmán annyit válaszolt, hogy biztosan a régi tárgyaló kialakítása során kerülhetett ide, nem tudja.

A külső kamerafelvételek alapján látszott, hogy a kinti parkolóban heti rendszerességgel megjelenik egy autó, eltölt ott egy kevés időt, majd továbbmegy.

A számítástechnikai rendszer átvizsgálását kezdeményeztük, aminek során kiderült, hogy egy kis vezetői csoport tagjai az elbocsátásuk után is rendszeresen beléptek a routeren keresztül a szerverre, a nem törölt belépési jogosultságaikkal. Innen töltöttek le új termék gyártási dokumentációkat és a termékeket meg próbálták külföldön reprodukálni.

A nyomozás során a becsült kárérték 500M Ft körül lett meghatározva. Az eset óta megfelelően felkészült cég üzemelteti a számítógép hálózatot, a vezető irodája pedig védett tárgyalóvá lett alakítva.

TOP 5 eset, mikor adatszivárgásra kell gyanakodnia I.https://diracom.hu/top-5-eset-mikor-adatszivargasra-kell-gyanakodnia-i/