Az információbiztonság a cégvezetőkön múlik

Egy tudatos vezető minden eszközzel igyekszik megvédi a cégét, de vajon hányan gondolnak arra, hogy ebbe az információbiztonság is beletartozik? 
Vajon tudja-e egy vezető, hogy kitől kell megvédenie a cégét?
Hányan hiszik azt, hogy ők nincsenek kitéve támadásoknak?
Ma már, ha biztonságban akarja tudni cégét, az információbiztonsággal is számolnia kell.

A cégvezető, mint veszélyforrás

Sokat azt gondolják: velem ez nem történhet meg, nálunk nincs olyan információ, ami bárkit érdekel. Pedig ilyen mindenhol van. A cégvezetők többsége civil területről kerül a cég élére, így nincs elképzelése, információja arról, hogy mi zajlik ma az ipari kémkedés területén. Még mindig azt gondolják, hogy ez nem a való világ, pedig az adatszivárogtatás, adatlopás, ipari kémkedés nagyon is velünk élő probléma, folyamatosan fejlődik mind volumenben, mind technikai eszközök tekintetében.

Az elhárítás legegyszerűbb módja

Egy tudatos vezető felismeri, hogy saját maga nem tudja megoldani a cég összes problémáját. Az ő kezében van viszont a döntés, hogy foglalkozzon az információbiztonsággal. Nem kell neki értenie a biztonsági kérdésekhez és valljuk be, mivel ez egy nagyon gyorsan fejlődő terület lehetetlen is lenne.
Az viszont az ő felelőssége, hogy ki tudja választani a számára megfelelő szakembert, együttműködő céget. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a vezetők többsége nem is gondol arra, hogy információbiztonsági szempontból a cég milyen gyenge lábakon áll, sőt sokszor nehezen fogadják el, hogy a védelem a nullához konvergálhat.

A veszteség megelőzhető

A cégvezetőnek át kell látnia azt, hogy egy ellopott információ hatalmas veszteséget jelenthet. A „nekem nincsenek titkaim” beidegződésnek véget kell vetni, mert az ilyen hozzáállás miatt a cég akár tönkre is mehet. Tudatosítani kell, hogy az üzleti élet verseny, így nem csak a Grál lovagok küzdőtere. Ahol pénzről van szó, ott jelen van a „sötét” oldal is.

A támadók azonosítása

Potenciális támadók köre a konkurenciaharctól a belső vállalati konfliktusokig terjed. De ide tartoznak a magánéleti begyűrüződések is, mint a tulajdonmegosztás, öröklés, válás, illetve az ezekhez kapcsolódó osztozkodás. Ezekről a területekről hamarosan hozunk példákat történeteket is az elmúlt 25 évünkből, és elmondjuk azt is milyen gyanús jelekre érdemes figyelni.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy komolyan kell venni az információbiztonsági kérdéseket. Azt szoktuk mondani, hogy kétféle cég létezik: azok, akitől már loptak információt és azok, akiktől fognak.