TOP 5 eset, mikor adatszivárgásra kell gyanakodnia I.

A piaci értékkel bíró információkra mindig vágyik valaki. Ezúttal három olyat esetet mutatunk be az elmúlt 25 évünkből, ahol bebizonyosodott, hogy a szivárogtatás és lehallgatás gyakoribb, mint azt a cégvezetők gondolják. 

1.      Gyanús jel: Tendervesztés

Ügyfelünk többször egymás után vesztett el tendereket minimális árkülönbséggel. A tárgyaló átvizsgálása során olyan ragasztónyomokat találtunk az asztalok alján, amelyek kétoldalas ragasztószalagból származhattak. Ez a legjobb módszer egy illegális eszköz gyors rögzítéséhez.

A vizsgálatot tovább folytattuk, elemeztük a videórendszer felvételeit és feltűnt, hogy a tendermegbeszélések időpontjában a parkolóban egy gépkocsi áll, ül benne valaki, majd a megbeszélés végén távozik. A képelemeket összeillesztve erős volt a gyanú, hogy technikai lehallgatás útján szivárognak ki az adatok, ami végül a versenytársnál landol.

A cégnél védett tárgyalót alakítottunk ki, illetve a felsővezető számára képzést tartottunk az adatkezelésről. Érdekes módon a tendervesztések megszűntek.

2.      Gyanús jel: Akvizíció meghiúsulása

Megbízónk egy kisebb vállalkozást szeretett volna megszerezni, mivel annak vezetője elérte a nyugdíjas kort. A tárgyalások teljes diszkréció mellett zajlottak, azonban a megállapodás előtt az eladó visszalépett, meggondolta magát. Ügyfelünk nem értette az okát, de végül megtudtuk, hogy a konkurens vállalkozás „ráígért” az általa ajánlott árra, így elvitte a céget.

A tüzetes és átfogó információbiztonsági és humán átvilágítás során kiderült, hogy a vevő már birtokában volt bizalmas, belső információknak és úgy kereste meg az eladó cég vezetőjét. A feltételezett kiszivárogtató rövid időn belül átigazolt az új cégformációba egy magas beosztásba.  

3.      Gyanús jel: Cégrész öröklés

Megbízónknál rendszeresen végeztünk információbiztonsági vizsgálatokat. Sokáig minden rendben is volt, míg egy alkalommal az első számú vezető íróasztala alján ragasztási nyomokat találtunk. Felhívtuk erre az ügyfelünk figyelmét, de ő nem tulajdonított ennek komolyabb jelentőséget. Ekkor azonban elmondta, hogy a cég egyik tulajdonosa elhunyt, üzletrészét pedig gyermeke örökölte, aki azon nyomban be is költözött a szomszédos irodába. A régi/új tulajdonosok kapcsolata azonban nem volt felhőtlen. 

Ekkor javasoltunk további, szúrópróbaszerű információbiztonsági ellenőrzéseket, megfelelő konspiráció mellett. A következő alkalommal a régebbi tulajdonostárs irodájában egy profi lehallgató eszközt találtunk. Ekkor már megbízónk is levonta a megfelelő következtetéseket és kivásárlás útján megszabadult a kíváncsi új üzlettársától.

Hamarosan folytatjuk a 2. résszel