Játszma, avagy a velünk élő kémtörténetek

A minap láttam két nagyszerű magyar filmet a Vizsga és a Játszma címmel. A filmek a magyar állambiztonsági szervekről szóltak az 1950-es, 60-as évekből. Ezek a filmek felidéztek bennem egy régi emléket, egy történetet. Az úgynevezett fedett lakásokról lesz szó. Ezek szinte teljes mértékben el voltak látva lehallgató eszközökkel. De milyen is volt a technika, amit akkor alkalmaztak?

Egy barátom a nyolcvanas évek végén vásárolt egy lakótelepi lakást, egészen kellemes környezetben. Megkért, hogy segítsek neki a lakás felújítása során tervezett elektromos hálózat cseréjében. A lakás egy tipikus panellakás volt, klasszikus kábelcsatornás szereléssel. A kalandom a régi technikával itt kezdődött. A kábelcsatornát megbontva (a vezetékek cseréjéhez ez kellett) érdekes felfedezést tettem. Az erősáramú vezetékek mellett több érpár telefonvezetéket is találtam. Mivel telefon nem volt a lakásban – azokban az időkben csak kitüntetett személyek kaptak telefont – elkezdtem lekövetni a telefon vezetékeket, hogy kiderítsem vajon hová és milyen célból kerültek ide. Rövid időn belül megtaláltam az egyik végződést, ami a lépcsőházi elosztóban lévő dobozba vezetett több tucat kábellel együtt. Nem értettem, hogy miért. A vezetékpárok másik végéhez eljutva legnagyobb megdöbbenésemre kisméretű mikrofonokat találtam álcázottan beépítve a kábelcsatornák különböző pontjain. Nem volt már meg az összes a több kábelvégződésből, mindössze kettőnél volt meg a végkészülék is. A szerelésen látszott, hogy feltehetően a ház építése során alakították ki a lehallgató hálózatot.

Itt utalnék vissza a filmre, ami előhozta ezeket az emlékeket. Szinte biztos, hogy a barátom lakása is egy ilyen úgynevezett fedett lakás volt! Valószínűleg a rendszerváltás elsodorta a leszerelőket is.

Sajnos akkor még nem volt mobiltechnika, hogy fotódokumentációt készítsek a dolgokról, de számomra teljesen valósághűvé tette ez az emlék a filmbeli történéseket.

Azóta több évtized eltelt, a technika ugyan sokat fejlődött, a lehallgatás, mint az illetéktelen információszerzés módja azonban továbbra is része az életünknek.

Ha felmérné kockázatait, átvizsgáltatná irodáit, vagy csak beszélgetne a témáról a Diracomhoz bizalommal fordulhat!