Az információszerzés legprofibb módszerei

Az információbiztonságot szem előtt tartó olvasóink már biztosan tudják, mire érdemes odafigyelni, hogy ne váljunk lehallgatás áldozatává. Ám az új módszerek gombamód szaporodnak. Izraeli kutatók bemutattak egy olyan eljárást, amit érdemes lesz a jövőben észben tartani, ha biztonságban szeretnénk tudni értékes információinkat.

A módszer működése nem kifejezetten bonyolult és az eszközök is bárki számára beszerezhetőek.

A rendszer két fő egységből áll: egy fotodiódával ellátott teleszkópból és a jeleket fogadó számítógépből. Minél nagyobb hatótávolságú a teleszkóp lencséje (tehát minél több fény befogadására alkalmas), annál jobb a feladatra. A számítógépnek pedig rendelkeznie kell analóg jeleket digitálissá konvertáló átalakítóval.De mi az a célpontok számára veszélyt jelentő faktor, amelyre elsőre talán nem is gondolnánk? Lássuk, hogyan működik ez a látszólag különös módszer a gyakorlatban.

A rendszer a helyiségben lévő és az ablakfelületen keresztül is látható tárgyak fényvisszaverési képességét aknázza ki. A benn folytatott beszélgetés során a hanghullámok nyomásbeli változásokat hoznak létre a levegőben, amelyek észrevétlenül, de hatnak a helyiségben található tárgyakra. Így a teleszkóppal megcélzott, fényes felületű tárgyról visszaverődő rezgésekből meglepően pontosan rekonstruálható az odabent folytatott beszélgetés. Talán nevetségesen hangzik, de egy redőny, vagy egy ablakból látható, alumínium szemetesvödör is keresztbe tehet egy sikeres tárgyalásnak.

A fent említett eljárás bár érdekes és működik, azért sok dolognak kell érvényesülnie egyszerre, hogy használója garantáltan megkaparintsa a vágyott információt. Cikkünket főleg érdekességnek szántuk, de ebből is jól látszik, hogy nem árt minden eshetőségre odafigyelni, ha nem szeretnénk, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek az értékes információink.

Forrás: https://www.wired.com/story/little-seal-bug-shiny-objects-spy-listen/