Információszerzés bent és kint

Az információszerzés bevett szokása a lehallgatás. Bár ennek nagyon sok útja van, a végcél minden esetben az, hogy megfelelő minőségű, jól érthető hanganyag készüljön az adott tárgyalásról, beszélgetésről.

Kétféleképpen hallgathatnak le bennünket: az adott a helyiségen belül és azon kívül.

A helyiségen belüli információszerzésre különféle hangrögzítők alkalmasak – ezt nem nehéz elképzelni. Ma már gond nélkül beszerezhetők viszonylag olcsó, hosszú üzemidejű és kiváló minőségű hanganyag készítésére alkalmas eszközök. Az ilyen típusú információszerzésnek egyetlen hátránya van: ki kell hozni a készüléket a területről feltűnés nélkül, ha már megszerezték, amiért bevitték…és ott vannak a mobiltelefonok is, amelyek szintén könnyen rögzíthetnek visszaélésre alkalmas, bizalmas beszélgetéseket akár tárgyaláson kívül, munkahelyi környezetben is.

A lehallgatás másik klasszikus eszköze a rádiós mikrofon. Ezek kínálata széles skálán mozog, kezdve a legegyszerűbb analógtól a bonyolult, többfrekvenciás eszközökig. A választásnak csak a pénztárca szab határt. Az egyszerűbb készülékek néhány ezer, vagy tízezer forintért elérhetőek, míg a felső kategóriás termékek ára akár milliós tétel is lehet. Az eszközök ára általában jól mutatja, hogy mekkora a megszerezni kívánt információ értéke.

A helyiségen kívüli lehallgatást már nehezebb elképzelni, pedig nagyon is létezik.

Ennek legegyszerűbb és legolcsóbb módja a falfelületen keresztüli hallgatódzás. Erre a célra kitűnő minőségű elektronikus sztetoszkópokat lehet vásárolni. Ha a falfelület hozzáférhető (pl. egy irodaházban a szomszédunk fala stb.) akkor ez a technika is könnyedén alkalmazható egy tárgyalás lehallgatására. Nagy előnye, hogy a lehallgatott oldalról nehezen, vagy egyáltalán nem érzékelhető és a lebukás kockázata is csekély.

Ennek egy jóval drágább verziója, amikor üvegfelületen keresztül, lézermikrofonos lehallgatással szerzik meg az információt. Erre akár több száz méterről is lehetőség van. Előnye, hogy csak a Diracom által is használt, professzionális eszközökkel lehetséges feltérképezni, kimutatni. Ez már abban a kategóriában van, ahol nagyon súlyos összegeket érhet egy-egy információ.

Ezek csak a főbb csoportok, a paletta ennél lényegesen szélesebb. Ám ez a pár, egyszerű példa is jól mutatja, hogy aki lehetőséget keres, hogy lehallgasson bennünket, az megtalálja erre a megfelelő eszközt.

Blogbejegyzésünk következő részében elmondjuk hogyan, milyen eszközökkel tudjuk megvédeni információinkat és ebben hogyan tudjuk támogatni az ügyfeleinket.