Lehallgatásmentesítés, lépésről lépésre

A lehallgatásmentesítés időigényes, komoly munka, amely komoly eszközparkot is igényel. Ahhoz, hogy egy területet szakszerűen átvizsgáljunk, akár 7-8 órára is szükségünk lehet. A munkát egy 40 millió forint értékű, nyolc-tíz aktatáskányi, haditechnikai besorolású műszerparkkal végezzük.

A lehallgatásmentesítést azzal kezdjük, hogy külső mérőpontokon felvesszük a rádiófrekvenciás spektrumot, mert ez a benti munkánkat nagymértékben segíteni fogja.

A területen először egy speciális szoftverrel összekapcsolt analizátor csoporttal kezdjük a mérést, hogy felderítsük az aktív eszközöket. Ez a szoftver alkalmas arra, hogy a teljes spektrumot ellenőrizni tudjuk, így kiszűrjük a fenyegetést jelentő eszközöket, vagyis a lehallgató készülékeket. Csak ez a folyamat a hely rádiófrekvenciás környezetétől függően egy-két, vagy akár több órát is igényel.

Eközben a területet szemrevételezéssel is átvizsgáljuk, speciális megvilágítással, nagyérzékenységű hőkamerával, valamint rejtett kamera detektor műszerekkel. Ezek után sort kerítünk az elektronikai eszközök vizsgálatára, speciális erre készült detektorokkal. Erre azért van szükség, mert bármiben lehet rejtett lehallgató eszköz.

Ezt követően a teljes erősáramú elektromos hálózat és a telefon, valamint számítógép hálózat vizsgálata következik az erre fejlesztett speciális célműszerekkel. Majd azonosítjuk a WiFi/Bluetooth és GSM eszközöket és ha úgy ítéljük meg, hogy a vizsgált területen belül vannak, akkor irányméréssel megkeressük.

Végezetül a teljes területet átvizsgáljuk olyan speciális detektorokkal, amelyek bármely kikapcsolt félvezető tartalmú eszközt képesek felderíteni.

Befejezésként, ha a megrendelő is hozzájárul készítünk néhány fotót a jelentés számára.

Mivel ez a munka sokszor az éjszakába nyúlik, általában a következő napon történik a vizsgálat teljes dokumentálása. A dokumentációba belekerül a spektrum teljes képe, a vizsgált jelek analízisével kibővítve. Ez azért lényeges, hogy később is visszanézhető legyen a méréskori állapot.

A dokumentálás két részből áll: elkészül a spektrum jegyzőkönyve, melyet a mérést végző szoftver készít, illetve a fotókat felhasználva egy olyan összegzés is készül, amely tartalmazza, hogy mit tapasztaltunk, milyen eszközöket találtunk, milyen veszélyforrásokat látunk és milyen javaslatokat teszünk a megrendelő számára a biztonság tartós fenntartásának érdekében.